Grønn rehabilitering i borettslag og sameier
Abstract
Formålet med oppgaven har vært å få mer kunnskap om hvilke faktorer som påvirker beslutningene i styret mest ved valg av løsning/tiltak når boligselskapet skal utføre rehabilitering. Vi har sett på kortsiktig og langsiktig økonomisk motivasjon, moralsk motivasjon og utvidet kunnskap om miljø og klima som mulige faktorer i beslutningsprosessene.
For å belyse vår problemstilling, har vi benyttet oss av kvalitativ metode og bruk av intervjuer. Vi har intervjuet fire prosjektledere fra OBOS og BORI, og fire styremedlemmer som representerer tre borettslag som har gjennomgått en rehabiliteringsprosess. Nedslagsfeltet har vært på Østlandet, nærmere bestemt Oslo og Romerike.
Våre analyser viser at alle respondenter trekker frem en eller annen form for kortsiktig økonomisk motivasjon, og dette er således den faktoren vi får mest støtte for at er utslagsgivende i styrets beslutningsprosess. Langsiktig motivasjon
fremstilles derimot mer som en barriere, men dette er noe delt og uklart. For moralsk motivasjon mener vi at vi får støtte for at dette er en påvirkningsfaktor, men den vil ikke nødvendigvis være avgjørende for beslutningen om særskilte grønne tiltak i rehabiliteringsprosjektet. Vi finner ikke tydelig støtte for at kunnskap om miljø og klima påvirker beslutningen positivt, men at det derimot kan foreligge en indirekte sammenheng mellom kunnskap og moral på bakgrunn av ildsjelene som antas å ha kunnskap på området.
Vi diskuterer teoretiske og praktiske implikasjoner av undersøkelsen, samt begrensninger og forslag til videre forskning.
Description
Executive Master of Management i Grønn vekst og konkurransekraft fra Handelshøyskolen BI, 2023