Hvordan påvirker leders emosjonelle kjernemuskulatur opplevd lederadferd hos medarbeider
Abstract
Dette studiet hadde til hensikt å undersøke sammenhengen mellom medarbeiders opplevelse av leders emosjonelle intelligens og opplevd lederstil.
Dataene ble innhentet fra 78 frivillige respondenter på tvers av ulike sektorer. En norsk oversettelse av Petrides “TEIQue 360’ Short Form” (2009) ble benyttet for å måle emosjonell intelligens, i tillegg til Bass og Avolios “Multifactor Leadership Questionnaire” for å måle transformasjonsledelse, contingent reward, management by exception-active og laissez faire-ledelse. Målingene ble gjennomført av medarbeidere som vurderte sine ledere opp mot påstander i de to instrumentene. Statistisk styrke ble målt gjennom reliabilitetstesting, og regresjonsanalyse og korrelasjonsanalyse ble videre gjennomført for å avdekke sammenhengene mellom de ulike variablene.
Resultatene fra denne undersøkelsen viser at emosjonell intelligens er positivt korrelert med transformasjonsledelse og contingent reward, og negativt relatert til laissez faires-ledelse. Ingen korrelasjon ble funnet mellom emosjonell intelligens og management by exception-active.
Transformasjonsledelse har gjennom empiri og forskning vist seg å ha stor effekt på medarbeiders resultater og tilfredshet (Frias et al., 2021). Sammenhengen mellom emosjonell intelligens og transformasjonsledelse indikerer derfor at ledere med god emosjonell kjernemuskulatur, kan være av stor betydning for organisatoriske resultater. Emosjonell intelligens kan derfor være nyttig som et integrert element i ulike organisatoriske prosesser som rekruttering, forfremmelse og lederutvikling.
Description
Executive Master of Management i Consulting fra Handelshøyskolen BI, 2022