• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Handelshøyskolen BI
  • Student papers
  • Executive Master of Management
  • View Item
  •   Home
  • Handelshøyskolen BI
  • Student papers
  • Executive Master of Management
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Grønn vekst og konkurransekraft i jordbruket og matindustrien

Lillekvelland, Helene
Master thesis
Thumbnail
View/Open
Endelig oppgave gronn vekst 2019 (1).pdf (1.671Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/2639043
Date
2019
Metadata
Show full item record
Collections
  • Executive Master of Management [66]
Abstract
I denne oppgaven har jeg sett nærmere på om veikartene som ble utarbeidet i

forbindelse med ekspertutvalget for grønn konkurransekrafts arbeid. Jeg har sett

på om veikartet som landbruk-, mat- og drikkenæringen leverte til ekspertutvalget

har blitt fulgt opp, både fra næringens side og fra regjeringens side. Jeg har også

sett på om ekspertutvalgets anbefalinger til regjeringen for næringen har blitt fulgt

opp.

Det har kommet frem at næringen i stor grad har fulgt opp tiltakene som ble

skissert i næringens eget veikart. Regjeringen har også i stor grad fulgt opp

veikartenes anbefalinger knyttet til virkemiddelapparatet. Flere av de foreslåtte

tiltakene har fått økte eller ferske bevilgninger i Jordbruksavtalen. Der

oppfølgingen syntes å ha sviktet mest, er på forskning og innovasjon. Regjeringen

har også fulgt opp ekspertutvalgets anbefalinger for jordbruket i form av at de har

innledet klimaforhandlinger med jordbruket. Inngangen i forhandlingene var i stor

grad i tråd med ekspertutvalgets anbefalinger.

Beregninger i endringen av utslippsintensiteten for jordbruket og

næringsmiddelindustrien kan ikke vise at det har vært grønn vekst i næringene i

perioden 1990-2017. Ekte grønn vekst er her definert ved en forbedring i

utslippsintensiteten på 5 prosent per år. Det er også beregnet GEVA (green house

gas emission per unit of value added) for TINE og Felleskjøpet Agri i 2017 og

2018. TINE kan vise til en forbedring i GEVA på over 5 prosent fra 2017 til 2018

og kan således sies å ha hatt grønn vekst i perioden. Felleskjøpet har hatt en

forverring av GEVA i perioden.

Jeg har også diskutert utfordringer ved å bruke utviklingen av GEVA som et mål

på grønn vekst i jordbruk og næringsmiddelindustri.

Jeg vil rette en takk til Bjørn Malm, André Monsrud og Åge Klepp for å ha stilt

opp i intervjuer som har bidratt med innsikt i næringens arbeid med grønn

konkurransekraft. En ekstra takk til Klepp som har sparret med meg underveis i

prosessen, akkurat nok til å hindre meg fra å ramle i en dyp akademisk brønn som

det ville vært vanskelig å komme seg ut av. Takk også til Tobias Lillekvelland for

gjennomlesning og innspill.
Description
Executive Master of Management i Grønn vekst og konkurransekraft fra Handelshøyskolen BI, 2019
Publisher
Handelshøyskolen BI

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit