Grønn vekst og konkurransekraft i jordbruket og matindustrien
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2639043Utgivelsesdato
2019Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
I denne oppgaven har jeg sett nærmere på om veikartene som ble utarbeidet i
forbindelse med ekspertutvalget for grønn konkurransekrafts arbeid. Jeg har sett
på om veikartet som landbruk-, mat- og drikkenæringen leverte til ekspertutvalget
har blitt fulgt opp, både fra næringens side og fra regjeringens side. Jeg har også
sett på om ekspertutvalgets anbefalinger til regjeringen for næringen har blitt fulgt
opp.
Det har kommet frem at næringen i stor grad har fulgt opp tiltakene som ble
skissert i næringens eget veikart. Regjeringen har også i stor grad fulgt opp
veikartenes anbefalinger knyttet til virkemiddelapparatet. Flere av de foreslåtte
tiltakene har fått økte eller ferske bevilgninger i Jordbruksavtalen. Der
oppfølgingen syntes å ha sviktet mest, er på forskning og innovasjon. Regjeringen
har også fulgt opp ekspertutvalgets anbefalinger for jordbruket i form av at de har
innledet klimaforhandlinger med jordbruket. Inngangen i forhandlingene var i stor
grad i tråd med ekspertutvalgets anbefalinger.
Beregninger i endringen av utslippsintensiteten for jordbruket og
næringsmiddelindustrien kan ikke vise at det har vært grønn vekst i næringene i
perioden 1990-2017. Ekte grønn vekst er her definert ved en forbedring i
utslippsintensiteten på 5 prosent per år. Det er også beregnet GEVA (green house
gas emission per unit of value added) for TINE og Felleskjøpet Agri i 2017 og
2018. TINE kan vise til en forbedring i GEVA på over 5 prosent fra 2017 til 2018
og kan således sies å ha hatt grønn vekst i perioden. Felleskjøpet har hatt en
forverring av GEVA i perioden.
Jeg har også diskutert utfordringer ved å bruke utviklingen av GEVA som et mål
på grønn vekst i jordbruk og næringsmiddelindustri.
Jeg vil rette en takk til Bjørn Malm, André Monsrud og Åge Klepp for å ha stilt
opp i intervjuer som har bidratt med innsikt i næringens arbeid med grønn
konkurransekraft. En ekstra takk til Klepp som har sparret med meg underveis i
prosessen, akkurat nok til å hindre meg fra å ramle i en dyp akademisk brønn som
det ville vært vanskelig å komme seg ut av. Takk også til Tobias Lillekvelland for
gjennomlesning og innspill.
Beskrivelse
Executive Master of Management i Grønn vekst og konkurransekraft fra Handelshøyskolen BI, 2019