Verdsettelse av Grieg Seafood
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2619773Utgivelsesdato
2019Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Bachelor [880]
Sammendrag
Formålet med denne utredninger er å gå i dybden på en bedrift for å studere regnskap, driften
og andre forhold som påvirker bedriftens økonomiske forhold, for deretter å gjøre en
verdsettelse av bedriften.
Problemstillingen knyttet til oppgaven lyder som følger:
Hva er verdien av egenkapitalen til Grieg Seafood ASA per 31.12.2018
Utredningen min består i hovedsak av 14 kapitler, men kan grovt deles inn i fem hoveddeler
der første del beskriver konsernet og bransjen det befinner seg i, for deretter å redegjøre for
underliggende metode og verdsettelsesmodeller som blir anvendt.
Del 2 tar for seg intern- og eksternanalysen knyttet til selskapet, driften og bransjen.
Internanalysen avdekker styrker og svakheter. Herunder et potensielt konkurransefortrinn
knyttet til de finansielle og de organisatoriske resursene. Mens eksternanalysen synliggjør
muligheter og trusler. De største muligheten er knyttet til økt etterspørsel, mens de største
truslene vil være knyttet til miljømessige og biologiske forhold med tanke på laksen. Videre
beskriver analysen at konsernet befinner seg i en bransje med moderat konkurranse der
kundene har høy forhandlingsmakt.
Del 3 utgjør regnskapsanalysen. Her blir regnskapsmessige nøkkeltall presentert fortløpende
med tilhørende grafer for sammenlignbare selskaper i bransjen. Ut i fra modellene kan vi se at
Grieg Seafood har god inntjening baser på EKR, da den ligger i gjennomsnitt over TKR i
perioden. Ser vi på likviditetsanalysen ser vi at Grieg har god likviditetsgrad 1, men dårlig
likviditetsgrad 2 som skyldes at store mengder biomasse i varelageret utgjør mye av
omløpsmidlene. I soliditetsanalyser ser vi videre at Grieg har jevn egenkapitalandel som gir
økonomisk fleksibilitet, men at gjeldsgraden er ganske fluktuerende.
Del 4 tar for seg selve verdsettelsen og forteller hvordan den gjennomføres. dessuten
presenteres reformulert balanse, reformulert resultatregnskap og predikerte fremtidige
regnskapsposter som skal anvendes i kontantstrømanalysen i henhold til FCFNDM modellen. I siste del finner jeg avkastningskravet til egenkapitalen på 8,2% og veid gjennomsnittlig
kapitalkostnad på 6,22%, som videre anvendes for å finne terminalverdi, og til slutt Enterprise
Value. Deretter trekkes netto rentebærende gjeld fra, så jeg står igjen med verdien av
egenkapitalen til Grieg Seafood per 31.12.2018 på 32.573.602 TNOK.
Avslutningsvis underbygges beregningen min av en følsomhetsanalyse ved en Monte Carlo
simulering som forteller at verdien av egenkapitalen med 90% sannsynlighet ligger i
intervallet mellom 21.928.988 TNOK og 53.448.554 TNOK. Det mest sannsynlige utfallet på
30.278.476 TNOK avviker fra FCFNDM-modellen med 2.295.126 TNOK.
Beskrivelse
Bacheloroppgave i Økonomi og administrasjon fra Handelshøyskolen BI, 2019