• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Handelshøyskolen BI
  • Student papers
  • Bachelor
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Handelshøyskolen BI
  • Student papers
  • Bachelor
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Verdsettelse av Grieg Seafood

Frihagen, Jakob Frihagen
Bachelor thesis
Thumbnail
Åpne
2263512.pdf (2.538Mb)
vedlegg.pdf (1.869Mb)
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2619773
Utgivelsesdato
2019
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • Bachelor [678]
Sammendrag
Formålet med denne utredninger er å gå i dybden på en bedrift for å studere regnskap, driften

og andre forhold som påvirker bedriftens økonomiske forhold, for deretter å gjøre en

verdsettelse av bedriften.

Problemstillingen knyttet til oppgaven lyder som følger:

Hva er verdien av egenkapitalen til Grieg Seafood ASA per 31.12.2018

Utredningen min består i hovedsak av 14 kapitler, men kan grovt deles inn i fem hoveddeler

der første del beskriver konsernet og bransjen det befinner seg i, for deretter å redegjøre for

underliggende metode og verdsettelsesmodeller som blir anvendt.

Del 2 tar for seg intern- og eksternanalysen knyttet til selskapet, driften og bransjen.

Internanalysen avdekker styrker og svakheter. Herunder et potensielt konkurransefortrinn

knyttet til de finansielle og de organisatoriske resursene. Mens eksternanalysen synliggjør

muligheter og trusler. De største muligheten er knyttet til økt etterspørsel, mens de største

truslene vil være knyttet til miljømessige og biologiske forhold med tanke på laksen. Videre

beskriver analysen at konsernet befinner seg i en bransje med moderat konkurranse der

kundene har høy forhandlingsmakt.

Del 3 utgjør regnskapsanalysen. Her blir regnskapsmessige nøkkeltall presentert fortløpende

med tilhørende grafer for sammenlignbare selskaper i bransjen. Ut i fra modellene kan vi se at

Grieg Seafood har god inntjening baser på EKR, da den ligger i gjennomsnitt over TKR i

perioden. Ser vi på likviditetsanalysen ser vi at Grieg har god likviditetsgrad 1, men dårlig

likviditetsgrad 2 som skyldes at store mengder biomasse i varelageret utgjør mye av

omløpsmidlene. I soliditetsanalyser ser vi videre at Grieg har jevn egenkapitalandel som gir

økonomisk fleksibilitet, men at gjeldsgraden er ganske fluktuerende.

Del 4 tar for seg selve verdsettelsen og forteller hvordan den gjennomføres. dessuten

presenteres reformulert balanse, reformulert resultatregnskap og predikerte fremtidige

regnskapsposter som skal anvendes i kontantstrømanalysen i henhold til FCFNDM modellen. I siste del finner jeg avkastningskravet til egenkapitalen på 8,2% og veid gjennomsnittlig

kapitalkostnad på 6,22%, som videre anvendes for å finne terminalverdi, og til slutt Enterprise

Value. Deretter trekkes netto rentebærende gjeld fra, så jeg står igjen med verdien av

egenkapitalen til Grieg Seafood per 31.12.2018 på 32.573.602 TNOK.

Avslutningsvis underbygges beregningen min av en følsomhetsanalyse ved en Monte Carlo

simulering som forteller at verdien av egenkapitalen med 90% sannsynlighet ligger i

intervallet mellom 21.928.988 TNOK og 53.448.554 TNOK. Det mest sannsynlige utfallet på

30.278.476 TNOK avviker fra FCFNDM-modellen med 2.295.126 TNOK.
Beskrivelse
Bacheloroppgave i Økonomi og administrasjon fra Handelshøyskolen BI, 2019
Utgiver
Handelshøyskolen BI

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit