Reisen mot ”verdens fremste sjømatnasjon”: er det plass til toppforedling?
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/219323Utgivelsesdato
2014-09-11Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Bachelor [848]
Sammendrag
Oppgaven har hatt som mål å utrede om det er en fremtid for toppforedlere innen
laks her i Norge. Toppforedlerene, som produserer høyforedlede varer, har de
siste årene opplevd stadig mindre fortjeneste grunnet høye kostnader. De høye
kostnadene er først og fremst knyttet mot Norges høye lønns- og kostnadsnivå, og
har dermed i lang tid presset norske produsenter. Råvaresituasjonen i dag skaper
derimot en helt spesiell situasjon. Med høye og svært fluktuerende råvarepriser
presses foredlerne mer enn noen gang, og er tvunget til å tenke alternativt for å
overleve. I det lange løp er det ikke lenger aktuelt å konkurrere på pris mot
importerte varer.
For å få en bedre oversikt og forståelse for situasjonen har jeg gjennom
kvalitativemetode innhentet informasjon om den polske sjømatnæringen. Dette for
å kunne avdekke hvordan konkurransesituasjonen ser ut og dermed legge frem
hvordan Brødr. Remø, og norske sjømatprodusenter, skal kunne fortsette sin
produksjon av laks i Norge. Problemstillingen er følgende: På bakgrunn av
konkurranse mellom Norge og Polen, er det lønnsomt for Brødr. Remø å drive
toppforedling?
Teorien jeg har lagt til grunn er Porters Diamant, og innarbeidet teori fra
Torger Reve som omhandler næringsklynger. I tillegg har jeg trukket inn kultur
som en faktor for å realisere nasjoner og organisasjoner potensiale. Ved hjelp av
disse teoriene har det vært mulig for meg å få en forståelse for hvordan en nasjons
konkurransekraft blir skapt og påvirket. For å kunne utnytte resultatene har jeg
sett nærmere på teori knyttet til verdiskaping gjennom verdikjeden og
verdiverkstedet. Ønsket var å kunne kombinere disse på en måte som tilførte
Brødr. Remøs produkter merverdi. For å avdekke hvordan det på en ny og
innovativ måte er mulig å kombinere disse to har jeg benyttet meg av boken ”Ti
typer innovasjoner” og Thomas Hoholms doktorgrad.
Data har blitt innhentet ved hjelp av dybdeintervju, og sekundærdata.
Intervjuobjektene representerte hver for seg en sentral del av norskfiskerinæring,
og besto av journalisten Terje Engø, Svein Reppe fra NSL, Johnny Remø fra
Brødr. Remø, og en anonym deltaker fra en organisasjon som har jobbet mye med
temaet. Resultatene viste at det var stor enighet i hvor problemene ligger, og hva
som må gjøres. Dette ville trolig vært litt annerledes om jeg hadde inkludert en
polsk deltaker, noe som viste seg vanskelig.
I gjennomgang av resultatene viste det seg fort at lønnskostnadene var
kilden til Polens konkurransefortrinn i dag, og at det vil være svært vanskelig å
overføre Polens fordeler til Norge. I tillegg fremkommer det av en sammenligning
mellom Polen og Tyskland at kostnadsreduksjoner i Norge ikke nødvendigvis vil
kunne styrke konkurransekraften i ønsket grad, eller skape bærekraftigfortrinn.
For å finne en bærekraftig fremtidig nisje for Brødr. Remø har jeg prøvd å
finne ut hvor Polens konkurransestyrke vil komme fra når de ikke lenger er
kostnadsledere. Det fremkommer at de har svært godt grunnlag til å fortsatt være
en sterk sjømatnasjon, men konkurrer da på andre premisser som vil være svært
like Norges.
Det fremkommer at det er flere som har ideer om hvordan man kan
redusere kostnadene, men disse krever stor omstillingen av norske grunntanker,
og vil også få svært stor effekt på Polen som nasjon. I ettertid ser jeg at oppgaven
skulle muligens vært enda mer fokusert på hvordan tilføre produkter og Norge
merverdi.
Jeg presenterer en løsning for Brødr. Remø hvor de danner et
selskap/avdeling som fokuserer på å bringe kunden spesialproduserte produkter,
og arbeider aktivt med markedsføring og salg av ulike sjømatprodukter. På denne
måten vil det være mulig å styrke varemerket knyttet til laks, og utnytte det
positivt økende synet på havbruk og sjømatprodukter.
Jeg konkluderer med at fremtiden for norsk sjømatnæring, inkludert
råstoffproduksjon, trolig ligger i å tilføre produktene merverdi gjennom kunnskap
og samarbeid. Det er naturlig å tro at etter hvert som teknologi og verden utvikler
seg fremover, så vil også oppdretterne oppleve den samme situasjonen som
foreldrene nå går igjennom. Myndighetene og hele verdikjeden til sjømat må
derfor samarbeide for å legge til rette for produksjon av ”toppråstoff” og
”topprodukter”. På denne måten vil det være mulig å holde sjømat og
oppdrettsnæringen innenlands og verdiskapende, samt ta en sentral plass innen
global sjømatproduksjon som enn så lenge står ledig.
Beskrivelse
Bacheloroppgave i Bedriftsutvikling for SMB fra Handelshøyskolen BI, 2014