Lederrefleksjon- et påtvunget gode?
Abstract
Denne prosjektoppgaven handler om hvordan ledere kan bruke refleksjon som verktøy for læring og utvikling i endringsprosesser. Bildet av morgendagens omsorg i helsetjenesten utfordrer helseledere til å tenke nytt med økte krav til fleksibilitet og raske omstillinger. Dette krever god ledelse i alle nivåer.
Vi som skriver denne oppgaven er 3 ledere fra kommunene Halden, Oslo og Sandnes. Vi var nysgjerrige på om vi som har ulike roller i våre kommuner kunne finne felles utfordringer som vi kunne utforske sammen.
Vi har benyttet kvalitativ metode i form av intervjuer, workshop og refleksjon. Etter to runder med intervju kom vi frem til følgende problemstilling: Hvordan kan refleksjon som verktøy bidra til læring og utvikling hos ledere som er pådrivere i endringsprosesser? Vi har utforsket relevant teori knyttet til refleksjon, endringsledelse og psykologisk trygghet.
Vi gjennomførte fire refleksjonstemaer i våre ledergrupper. Til tross for at vi er ulike organisasjoner så vi store likheter i våre funn. Våre ledere var enige om at de selv måtte være positive til endringer og vise entusiasme for å nå frem med endringsbudskapet. De så at det var viktig å vise sårbarhet og vise at ledere ikke besitter alle svar, men at en sammen med medarbeidere må søke å finne gode svar. Ledere opplevde at refleksjonene var nyttige og lærerike og at de hadde fått mange gode innspill.
Ut fra våre forsøk erfarer vi at refleksjon vil kunne være et nyttig verktøy for å få kunnskap og støtte i endringsprosesser. For å få til endring er det viktig å reflektere over egen lederatferd og ha ønske om å utvikle seg gjennom nye ideer som testes ut, evalueres og justeres. I tillegg gir refleksjon rom for nytenkning og fleksibilitet og mulighet til å forstå andres reaksjoner, noe som er særdeles viktig i endringsprosesser.
Description
Executive Master of Management i Helseledelse fra Handelshøyskolen BI, 2023