dc.description.abstract | Oppgaven handler om et tema som står sentralt både i programmet Governance: risikostyring, compliance og internrevisjon, og mine erfaringer fra arbeidslivet nemlig organisatorisk plassering av varslingsfunksjonen i virksomheten med utgangspunktet i trelinjeforsvarsmodellen.
Et velfungerende varslingssystem gir både bedriften og samfunnet mulighet til å korrigere avvik og rette opp i uønskede forhold og er et viktig element i bedriftens virksomhetsstyring. De siste årene har den ene alvorlige varslingssaken etterfulgt den andre. Sakene har omhandlet kritikkverdige forhold i private bedrifter, frivillige organisasjoner, politiske organisasjoner og offentlige etater. Tema for prosjektoppgaven er inspirert av de siste års varslingssaker i Forsvaret, Norges Bank, Politiet og andre bedrifter i Norge og i utlandet. Det vil si de sakene som har nådd offentligheten og skapt overskrifter.
Sentralspørsmål eller hovedspørsmålet i denne oppgaven vil derfor være hvor skal varslingsfunksjonen plasseres i virksomheten og hvem har nødvendig kompetanse og myndighet for god praksis i håndtering av varslingssaker.
Oppgaven gjennomgår sentral teori om virksomhetsstyring, den klassiske trelinjeforsvarsmodellen og varslingsfunksjon med formålet å utrede den beste organisatoriske plassering for varslingsfunksjonen i virksomheten med utgangspunktet i trelinjeforsvarsmodellen. Det er gjort et case-studie der tolv respondenter som er internrevisorer, ledere, granskere og konsulenter fra både offentlige og private virksomheter med solid erfaring og kompetanse innenfor fagfeltet er intervjuet. I tillegg er det hentet erfaring fra organisasjonen undertegnede jobber i.
Jeg ønsker å takke både BI, med Flemming Ruud i spissen, for studieprogrammet og veldig bra akademisk veiledning, mine kollegaer for faglig innspill og veiledning, og min familie Kathe Maria, Knut Åge, Halvor, Kathe, Maria og Mihail for korrekturlesing og støtten. | en_US |