Hvordan kan bydel Stovner øke innovasjonskapasiteten, med Vestlisatsingen som utgangspunkt?
Abstract
Den viktigste årsaken til at det offentlige skal drive med innovasjon er at samfunnsutfordringene ikke kan bli løst ved å gjøre mer av det samme (Kommunesektorens organisasjon (KS), 2018). Gjennom arbeidet med denne oppgaven har vi undersøkt hvordan bydel Stovner kan øke sin innovasjonskapasitet, med Vestlisatsingen som utgangspunkt. Gjennomgang av aktuell teori har vist oss at strategi i offentlig sektor bør ta utgangspunkt i samfunnsoppdraget, og at organisasjonens kapasitet til å målrettet skape, utvide eller endre ressursbasen (dynamiske kapabiliteter) er viktig for å lykkes med innovasjon. For å lykkes med å løse samfunnsoppdraget er det videre viktig med kompetanse og fokus på samarbeidsteori og det relasjonelle synet fordi det offentlige ikke kan løse utfordringene alene i tiden som kommer.
Gjennom arbeidet med ekstern og intern analyse, oppsummert i SWOT, fant vi mange svakheter og en del styrker. Vi identifiserte også en del trusler og muligheter i omgivelsene. Det totale bildet indikerer at bydel Stovner bør prioritere å arbeide med interne forhold for at man på sikt skal kunne nyttiggjør
seg av muligheter i omgivelsene og finne strategier for å håndtere eventuelle trusler. Vi fant at flere av styrkene, svakhetene, truslene og mulighetene bydelen står ovenfor, henger tett sammen og påvirker hverandre.
For å bygge nødvendig innovasjonskapasitet til å møte utfordringsbildet må bydelen arbeide med å utvikle dynamiske kapabiliteter på mange felt, gjennom å identifisere, gripe og transformere mulighetene i omgivelsene. Våre funn viser at det må rettes innsats mot ulike områder, og vi ser nærmere på tre av disse:
▪ bygging av innovasjonskapasitet gjennom organisasjonslæring
▪ økt innovasjonskapasitet via organisering og bruk av bydelens utviklingsressurser
▪ bygging av innovasjonskapasitet gjennom utøvelse av lederrollen
Vår anbefaling er at bydel Stovner starter arbeidet med å øke organisasjonens innovasjonskapasitet gjennom organisering og bruk av bydelens utviklingsressurser. Plan for implementering baseres på Weiser et al. (2020) sin definisjon på strategiimplementering, i kombinasjon med Kotter sin akselerator-modell (Kotter, 2021). Vi tar også for oss sentrale implementeringsutfordringer, herunder de fem største hindringene for effektiv strategiimplementering identifisert gjennom forskning av Hrebiniak (2006), Kotter sine åtte feil organisasjoner gjør i endringsprosesser (1995), samt andre sentrale utfordringer knyttet til implementering.
Kort oppsummert avdekker vårt arbeid at bydel Stovner kan øke sin innovasjonskapasitet, med Vestlisatsingen som utgangspunkt, gjennom å arbeide med:
▪ organisasjonslæring
▪ organisering og bruk av bydelens utviklingsressurser
▪ utøvelse av lederrollen.
Description
Executive Master of Management i Strategisk ledelse fra Handelshøyskolen BI, 2023