Selvledelse - nøkkelen i en ny fleksibel hverdag?
Abstract
“From when to go to the office to why work in the first place, employees have a new “worth it” equation. And there’s no going back” (Microsoft 2022).
Organisasjoner i dag står overfor et dilemma i forhold til hvordan den nye hybride og fleksible hverdagen skal løses. Det er en utfordring å få medarbeidere fysisk tilbake på jobb, og hvordan lede og motivere medarbeiderne fremover? Fleksible løsninger er kommet for å bli, for å lykkes med å opprettholde og øke produktivitet er det viktig at bedrifter tydelig definerer klare regler og rutiner for hvordan begrepet fleksibilitet skal operasjonaliseres i den aktuelle bedriften. Det bør gjøres i samarbeid med de ansatte og være en løsning som ledelse og medarbeidere blir enige om.
Dersom selvledelse skal ha en god effekt i en organisasjon må det gis opplæring til medarbeiderne i de ulike teknikkene som utgjør selvledelse. Forskning tyder på at jobbtilfredsheten øker, fravær og stress reduseres, og selvledelse generelt gir bedre jobbprestasjon. Det er spesielt en god effekt i et autonomistøttet miljø. Viktigheten av å kunne lede seg selv blir mer essensielt når man ikke nødvendigvis er på samme lokasjon som sin leder.
Selvledelse er et godt utgangspunkt for både å lede og motivere seg selv, men bør videreutvikles og forbedres for å treffe dagens organisatoriske utfordringer. De viktigste områdene for forbedring av selvledelseskonseptet er etter vår mening å sikre beskrivelse av koordinering og samarbeid med andre. Spesielt blir dette viktig i en fleksibel arbeidshverdag der kolleger ikke møtes like hyppig som før.
Selvledelseskonseptet bør også tilpasses slik at det fungerer optimalt også på kompliserte og kreative oppgaver, noe som blir viktig for å sikre nødvendig innovasjon i arbeidslivet (ref. betydning av ny teknologi og utvikling av nye grønne industrier post oljealder).
Description
Executive Master of Management i Påvirkninger og makt i lederrollen fra Handelshøyskolen BI, 2022