OECD BEPS PILAR 1, beløp A
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3029370Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Oppgaven starter med et kort sammendrag av bakteppe for regelverksutviklingen som har ledet til beløp A.
Det har lenge vært internasjonal misnøye med hvordan den digitale økonomien beskattes. Store multinasjonale selskaper kan, innenfor loven, flytte overskudd til lavskatteland og minske skattebyrden. Dette fremstår som urettferdig for mindre selskaper og menigmann og undergraver skattemoralen.
Grunnlaget for dagens regler ble lagt for mer enn hundre år siden. De er tilpasset en økonomi som bygde på fysisk tilstedeværelse. Slik er ikke dagens virkelighet. Den digitale økonomien gir mulighet for å selge varer og tjenester i et marked langt fra der du har kontor og personell. Vi vet at de store, digitale, multinasjonale selskapene tjener enorme summer. Markedslandene, der tjenesten eller varen leveres, sitter gjerne ikke igjen med noe overskudd til beskatning fordi selskapet ikke har fysisk tilknytning til markedslandet.
Gjennom arbeidet med BEPS, Base Erosion and Profit Shifting og fokus på den digitale økonomien, har OECD i samarbeid med G20 og andre land, gjennom Inclusive Framework, jobbet frem et regelverk som skal endre tilknytningskravet til markedslandet.
BEPS Pilar 1 bygger på økonomisk, ikke fysisk, tilknytning til landet som gis rett til å skattlegge overskudd. Pilar 1 beløp A er den andel av det multinasjonale selskapet sitt overskudd som allokeres til markedsstaten og kan skattlegges der.
Oppgaven ser på kriteriene som legges til grunn for å skille ut beløp A .
Beskrivelse
Executive Master of Management i Skatte- og avgiftsrett fra Handelshøyskolen BI, 2022