dc.description.abstract | Denne bacheloroppgaven er skrevet som en del av fordypningen Økonomistyring
& Investeringsanalyse ved bachelorstudiet i Økonomi og administrasjon ved
Handelshøyskolen BI i Oslo. Hensikten med oppgaven er å avdekke årsaker til
svinn og køtid. Restauranten ønsker å jobbe for å eliminere sløsing. Vi vil
undersøke og foreslå tiltak for å redusere sløsing, samt beregne de økonomiske
effektene ved hjelp av kjente modeller og teorier. Oppgaven er et
forbedringsprosjekt og dreier seg i sin helhet om hvilke effekter en menyreduksjon
vil ha for restauranten. Problemstillingen er dermed: Hvordan vil en mindre meny
påvirke resultatet og kapasitetsbeskrankningen?
Den største utfordringen ved oppgaven var datainnsamlingen. Restauranten
benytter seg av gamle IKT-systemer, slik at å finne relevante tall å bruke var en
krevende prosess. Dataene som ble innhentet er lagt inn i et Excel-ark og
beregningene for oppgavene er utelukkende hentet herfra. I den teoretiske
forankringen presiserer vi begrepet svinn, Lean, kø og verdikjede. Dette gjør vi for
å forklare konkret hva slags sløsing restauranten skal jobbe med for å eliminere og
hvordan de utfører sine arbeidsoppgaver.
Ved hjelp av verdikjedeanalysen fant vi kostnadsdrivere til aktivitetene og
hvordan de samhandler. I tillegg er det også gjort en sammenligning av andre
restauranter med samme konsept for å få bedre beslutningsgrunnlag. For å hjelpe
oss til å utvikle en strategi som forbedrer verdikjeden, har vi benyttet oss av Leanfilosofi.
Den nye verdikjeden forutsetter at alle tiltakene blir implementert, blant annet
svinnregistrering og hyppigere varebestillinger. Analysene avdekket en positiv
resultateffekt ved å redusere menyen både i henhold til svinn og køproblemet.
Avslutningsvis har vi kritisert den økonomiske effekten av tiltakene og modeller.
Dette er for å belyse det faktum at det er knyttet usikkerhet til de beregninger og
datagrunnlag. | nb_NO |