• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Handelshøyskolen BI
  • Student papers
  • Bachelor
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Handelshøyskolen BI
  • Student papers
  • Bachelor
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Lojalitetsprogrammer i dagligvarehandelen; hvorfor vil enkelte kunder ikke være medlem?

Pettersen, Maren Lie
Bachelor thesis
Thumbnail
Åpne
1694123.pdf (1.900Mb)
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2467487
Utgivelsesdato
2017
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • Bachelor [678]
Sammendrag
I denne oppgaven har jeg valgt å se nærmere på lojalitetsprogrammer i

dagligvarebransjen. Jeg ønsket å finne ut hvorfor kunder ikke ønsker å bli

medlem av lojalitetsprogrammer. Formålet med oppgaven var å kunne se på

problemstillingen fra forbrukerens side. Dette ville gi eiere av

lojalitetsprogrammer et bedre grunnlag til å forme sine programmer slik at flere

ønsket å bli medlem. Jeg har begrenset oppgaven til forbrukere i Oslo og

Akershus og lojalitetsprogrammer i dagligvarebransjen.

Problemstillingen ble derfor: Hvilke faktorer er avgjørende for at kunder av

dagligvarekjeder i Oslo/Akershus ikke ønsker å bli medlem av butikkenes

kundeklubber?

Oppgaven er delt inn i 7 deler. Den inneholder innledning, teoretisk forankring,

en metode del, analyse, diskusjon/konklusjon og tilslutt referanser og vedlegg. I

innledningen skriver jeg om grunnen til valg av tema og en beskrivelse av de tre

lojalitetsprogrammene Trumf, Coop og Æ jeg tar for meg i denne oppgaven.

I ‘teoretisk forankring’ del to går jeg gjennom eksisterende litteratur innen

lojalitetsprogrammer som er relevant for oppgaven. Jeg har sett på tidligere

forskning på området, fagpersoners meninger om ulemper og fordeler ved

lojalitetsprogrammer, lojalitetsprogrammer gjennom historien og en definisjon

av lojalitetsprogrammer.

I teoridelen har jeg også sett på kjøpsprosessen, motivasjons- og behovsteori

innenfor forbrukeratferd som påvirker forbrukeren ved valget om de ønsker å bli

medlem eller ikke. 6 risikofaktorer innen motivasjonsteori er utgangspunktet for

utarbeidelse av undersøkelsen. Det er risikofaktorer forbrukeren vurderer ved

kjøp, slik som funksjonell risiko, økonomisk risiko, sosial risiko, identitetsrisiko,

trygghetsrisiko og tidsrisiko. Ut i fra eksisterende teori har jeg til slutt i denne

delen utarbeidet en forskningsmodell og satt opp 8 undersøkelsesspørsmål med

problemstillingen og undersøkelsens formål som bakgrunn.

I del 3, metode, beskriver jeg hvordan undersøkelsen er lagt opp. Før

hovedundersøkelsen valgte jeg å ha 4 dybdeundersøkelser for å kunne avdekke

BTH 36301 0694012

4

eventuelle andre faktorer enn de 6 risikofaktorene som grunn til å ikke bli

medlem. Her fant jeg ut at de faktorene jeg allerede hadde var relevante i

forskjellig grad, pluss at markedsføring og beliggenhet burde være med som

faktorer i tillegg.

Hovedundersøkelsen er valgt med et deskriptivt design på grunn av mye

eksisterende teori og hvordan jeg ønsker å analysere sammenhenger.

Spørreskjema ble utarbeidet på Qualtrics og lagt ut på forskjellige sider på

Facebook. Det ble påpekt før undersøkelsen at kun kandidater fra Oslo/Akershus

og de som ikke var medlem av minst en av programmene Trumf, Coop og Ævar

av interesse. Undersøkelsen inneholdt 8 spørsmål om holdning til

kundeprogrammer generelt, hvilke kundeprogrammer kandidaten var medlem av

og påstander/grunner til å ikke være medlem. Påstandene var basert på de 6

risikofaktorene i teorien og to faktorer til, markedsføring og beliggenhet.

Kandidatene skulle vurdere påstandene ved hjelp av en Likert-skala fra 1-7.

Analysen ble gjennomført i dataprogrammet JMP. Undersøkelsen fikk 245 svar,

der ca. 80% var kvinner og ca. 20% var menn. 15,5% av respondentene var ikke

medlem av noen av programmene. Den påstanden som scoret høyest for disse

kandidatene var at de ikke ønsket nyhetsbrev og reklame på SMS. For de 245

kandidatene totalt sett var det også markedsføring som var den viktigste

faktoren. Den minst viktige grunnen var venner og families meninger om

kundeklubben.

I siste del har jeg svart på undersøkelsesspørsmålene og problemstillingen. Jeg

har vurdert svarene i analysen slik at det å forbedre den personlige

markedsføringen til medlemmene vil gjøre at flere ønsker å bli medlem.

Bedriftene kan kutte markedsføring på SMS og forholde seg til andre kanaler.

Markedsføring på mail og som post ble også høyt rangert. Av den grunn bør

eierne av lojalitetsprogrammene se på mengden og innholdet av nyhetsbrevene.

Markedsføringen bør være skreddersydd til medlemmene slik at de opplever

innholdet som relevant. På den måten vil bedriftene få bedre respons på sine

kampanjer og de tjener også bedre på lojalitetsprogrammene sine.
Beskrivelse
Bacheloroppgave i Markedsføring fra Handelshøyskolen BI, 2017
Utgiver
Handelshøyskolen BI

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit