Lojalitetsprogrammer i dagligvarehandelen; hvorfor vil enkelte kunder ikke være medlem?
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2467487Utgivelsesdato
2017Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Bachelor [880]
Sammendrag
I denne oppgaven har jeg valgt å se nærmere på lojalitetsprogrammer i
dagligvarebransjen. Jeg ønsket å finne ut hvorfor kunder ikke ønsker å bli
medlem av lojalitetsprogrammer. Formålet med oppgaven var å kunne se på
problemstillingen fra forbrukerens side. Dette ville gi eiere av
lojalitetsprogrammer et bedre grunnlag til å forme sine programmer slik at flere
ønsket å bli medlem. Jeg har begrenset oppgaven til forbrukere i Oslo og
Akershus og lojalitetsprogrammer i dagligvarebransjen.
Problemstillingen ble derfor: Hvilke faktorer er avgjørende for at kunder av
dagligvarekjeder i Oslo/Akershus ikke ønsker å bli medlem av butikkenes
kundeklubber?
Oppgaven er delt inn i 7 deler. Den inneholder innledning, teoretisk forankring,
en metode del, analyse, diskusjon/konklusjon og tilslutt referanser og vedlegg. I
innledningen skriver jeg om grunnen til valg av tema og en beskrivelse av de tre
lojalitetsprogrammene Trumf, Coop og Æ jeg tar for meg i denne oppgaven.
I ‘teoretisk forankring’ del to går jeg gjennom eksisterende litteratur innen
lojalitetsprogrammer som er relevant for oppgaven. Jeg har sett på tidligere
forskning på området, fagpersoners meninger om ulemper og fordeler ved
lojalitetsprogrammer, lojalitetsprogrammer gjennom historien og en definisjon
av lojalitetsprogrammer.
I teoridelen har jeg også sett på kjøpsprosessen, motivasjons- og behovsteori
innenfor forbrukeratferd som påvirker forbrukeren ved valget om de ønsker å bli
medlem eller ikke. 6 risikofaktorer innen motivasjonsteori er utgangspunktet for
utarbeidelse av undersøkelsen. Det er risikofaktorer forbrukeren vurderer ved
kjøp, slik som funksjonell risiko, økonomisk risiko, sosial risiko, identitetsrisiko,
trygghetsrisiko og tidsrisiko. Ut i fra eksisterende teori har jeg til slutt i denne
delen utarbeidet en forskningsmodell og satt opp 8 undersøkelsesspørsmål med
problemstillingen og undersøkelsens formål som bakgrunn.
I del 3, metode, beskriver jeg hvordan undersøkelsen er lagt opp. Før
hovedundersøkelsen valgte jeg å ha 4 dybdeundersøkelser for å kunne avdekke
BTH 36301 0694012
4
eventuelle andre faktorer enn de 6 risikofaktorene som grunn til å ikke bli
medlem. Her fant jeg ut at de faktorene jeg allerede hadde var relevante i
forskjellig grad, pluss at markedsføring og beliggenhet burde være med som
faktorer i tillegg.
Hovedundersøkelsen er valgt med et deskriptivt design på grunn av mye
eksisterende teori og hvordan jeg ønsker å analysere sammenhenger.
Spørreskjema ble utarbeidet på Qualtrics og lagt ut på forskjellige sider på
Facebook. Det ble påpekt før undersøkelsen at kun kandidater fra Oslo/Akershus
og de som ikke var medlem av minst en av programmene Trumf, Coop og Ævar
av interesse. Undersøkelsen inneholdt 8 spørsmål om holdning til
kundeprogrammer generelt, hvilke kundeprogrammer kandidaten var medlem av
og påstander/grunner til å ikke være medlem. Påstandene var basert på de 6
risikofaktorene i teorien og to faktorer til, markedsføring og beliggenhet.
Kandidatene skulle vurdere påstandene ved hjelp av en Likert-skala fra 1-7.
Analysen ble gjennomført i dataprogrammet JMP. Undersøkelsen fikk 245 svar,
der ca. 80% var kvinner og ca. 20% var menn. 15,5% av respondentene var ikke
medlem av noen av programmene. Den påstanden som scoret høyest for disse
kandidatene var at de ikke ønsket nyhetsbrev og reklame på SMS. For de 245
kandidatene totalt sett var det også markedsføring som var den viktigste
faktoren. Den minst viktige grunnen var venner og families meninger om
kundeklubben.
I siste del har jeg svart på undersøkelsesspørsmålene og problemstillingen. Jeg
har vurdert svarene i analysen slik at det å forbedre den personlige
markedsføringen til medlemmene vil gjøre at flere ønsker å bli medlem.
Bedriftene kan kutte markedsføring på SMS og forholde seg til andre kanaler.
Markedsføring på mail og som post ble også høyt rangert. Av den grunn bør
eierne av lojalitetsprogrammene se på mengden og innholdet av nyhetsbrevene.
Markedsføringen bør være skreddersydd til medlemmene slik at de opplever
innholdet som relevant. På den måten vil bedriftene få bedre respons på sine
kampanjer og de tjener også bedre på lojalitetsprogrammene sine.
Beskrivelse
Bacheloroppgave i Markedsføring fra Handelshøyskolen BI, 2017