dc.description.abstract | Vi har i denne bacheloroppgaven tatt for oss boligprisene i et utvalg kommuner i Norge, undersøkt hvilke faktorer som påvirker prisene og hvordan variasjonen er ulik mellom stedene. Datagrunnlaget vårt baseres på 26 ulike kommuner i Norge over tidsperioden 2006-2021.
I første del tar vi for oss teorien for kortsiktig- og langsiktig dynamikk bak tilbud og etterspørsel i boligmarkedet ved bruk av Sørensen & Whitta-Jacobsen’s modell. Vi presenterer så de utvalgte forklaringsvariablene våre som er; arbeidsledighet, inntekt, nybygg, netto innflytting, befolkningstetthet, innbyggere og storby, og våre antakelser om hvilken påvirkning de vil ha på boligprisene. Deretter forklarer vi paneldata, LSDV-metoden og egenskapene til faste effekter.
For å undersøke variasjonen i forklaringsvariablene mellom og innad i byene, anvender vi deskriptiv statistikk. Vi finner blant annet at inntekt og arbeidsledighet varierer mer innad i byene over tid, mens blant annet boligprisene, nybygg og tettheten varierer mer mellom de utvalgte kommunene enn innad.
Videre foretar vi en regresjonsanalyse av boligprisene med variablene våre og kommer frem til at samtlige er signifikante foruten innbyggere. I tillegg får vi at en økning i nybygg fører til en økning i boligprisene og at positiv netto innflytting fører til nedgang i prisene. Disse observasjonene strider begge imot teorien.
Deretter undersøker vi om det er regionale forskjeller gjennom en del-utvalgs analyse. Videre drøfter vi rundt regresjonsmodellen, ulike begrensninger ved den og utelatte variabler, før vi til slutt konkluderer. | en_US |