Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHjelle, Nikolai
dc.contributor.authorAndreassen, Kaja Dahl
dc.contributor.authorWinquist, Annie
dc.date.accessioned2022-10-31T09:15:40Z
dc.date.available2022-10-31T09:15:40Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3029033
dc.descriptionBacheloroppgave i Retail management fra Handelshøyskolen BI, 2022en_US
dc.description.abstractMatsvinn er et omfattende globalt problem. Det påvirker klimaet, samfunnet og økonomien. Brød er noe av det som blir kastet mest av, ikke bare i Norge, men hele verden. Bare i Norge kastes det mer enn 450 000 tonn spiselig mat hvert år. Av dette er brødsvinn den tredje største bidragsyteren til matsvinn i hjemmet (Haugen et al., 2017). Dette kan blant annet sees i sammenheng med brødets sentrale del av nordmenns kosthold og ferskt brød sin korte holdbarhet. Denne oppgaven løfter frem et tema som kan redusere mengden matsvinn innen brødkategorien. Sentralt står muligheten for å øke preferansen for fryst brød, som i dag er lite utbredt i det norske markedet. Fryste produkter er langt fra like utsatt for å forringes som ferskt brød. På bakgrunn av dette ønsker man å undersøke faktorer som kan bidra til at forbrukere velger fryst brød over ferskt ved en kjøpssituasjon. Oppgaven har som hensikt å utforske temaet dypere gjennom følgende problemstilling: «Kan forbrukeres holdning til fryst brød endres ved hjelp av bærekraftig forhåndspåvirkning?» For å svare på problemstillingen har det blitt gjort en kvantitativ undersøkelse og et eksperimentelt forskningsdesign. Eksperimentet er et 2x2 faktorielt design. Det ble benyttet fire eksperimentgrupper, hvor de uavhengige variablene var (kognitiv, affektiv og konativ), som ifølge trekomponentmodellen utgjør en holdning. Den avhengige variabelen var brødets tilstand, altså om det var fryst eller ferskt. To av eksperimentgruppene ble eksponert for forhåndspåvirkning i form av en artikkel om matsvinn, inspirert av funksjonell holdningsteori – fulgt av en fiktiv ny produktlansering av et fryst og et ferskt brød. De to andre eksperimentgruppene mottok kun produktlanseringen i enten fryst eller fersk tilstand. Hypotesene ble undersøkt gjennom regresjon- og moderatoranalyse hvor man så på interaksjonseffekten mellom brødets tilstand og bærekraftig forhåndspåvirkning. Resultatet var at respondentene generelt var negative til fryst versus ferskt brød, men interaksjonseffekten hos gruppen som ble forhåndspåvirket gjorde at de fikk en mer positiv holdning til den fryste tilstanden. Forhåndspåvirket eller ikke var holdningen til ferskt brød generelt positiv.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHandelshøyskolen BIen_US
dc.subjectvarehandelsledelse retail managementen_US
dc.titleHvordan forbrukers holdning til fryst brød kan endres med forhåndspåvirkningen_US
dc.typeBachelor thesisen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel