Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorEllefsen, Fredrik Robøle
dc.date.accessioned2022-10-25T09:51:35Z
dc.date.available2022-10-25T09:51:35Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3028140
dc.descriptionBacheloroppgave i Økonomi og administrasjon fra Handelshøyskolen BI, 2022en_US
dc.description.abstractFormålet med oppgaven er å estimere den fundamentale verdien til Foodtech Industri AS. Foodtech Industri sin drift består av prosjektering og levering av produksjonsutstyr, komplette produksjonslinjer, service og tjenester til bakeri- og matindustrien. Selskapet er en del av konsernet Foodtech Gruppen AS. Følgende problemstilling for oppgaven er: «Hva er den fundamentale verdien av Foodtech Industri per 31.012.2020?» For å besvare problemstillingen på en tilfredsstillende måte starter jeg med å presentere både Foodtech Industri og matindustrien. Videre gjennomfører jeg en strategisk analyse av både de eksterne og interne påvirkningsfaktorene for Foodtech Industri og bransjen i sin helhet. Den eksterne analysen består av å presentere utsiktene for den nasjonale og internasjonale økonomien samt å gjennomføre en PESTEL-analyse og Porters fem krefter. Fra disse analysene fremkommer det viktige momenter for bransjen som; den teknologiske utviklingen som har fokus på bærekraft og at det forekommer usikkerhet rundt den internasjonale økonomien. Under den interne analysen gjennomfører jeg en VRIO-analyse. Her blir ressurser som et godt markedsomdømme og kunnskapsrike arbeidere vurdert i form av om de skaper et konkurransefortrinn. Resultatene fra regnskapsanalysen fremviser at Foodtech Industri har en god soliditet, en solid likviditet samt lønnsomhet. Etter å ha gjennomført disse analysene er jeg klar for å estimere fremtidige kontantstrømmer og estimere den fundamentale verdien. Jeg har benyttet meg av to kontantstrømbaserte metoder, totalkapitalmetoden og egenkapitalmetoden, og en resultatbasert metode, residualinntektsmetoden. Alle metodene blir neddiskontert med et avkastningskrav på 10,6 prosent, som jeg estimerte ved å benytte meg av en integrert risikoanalyse. Denne analysen baserer seg hovedsakelig på informasjon fra den strategiske analysen. Etter å ha gjennomført beregningene forekom det svært liten forskjell mellom de ulike metodene. Med dette til grunn benyttet jeg meg av residualinntektsmetoden som hovedmodell og fikk en fundamentalverdi på kr 137 638 459. Grunnet usikkerhet rundt resultatet gjennomførte jeg en sensitivitetsanalyse, scenarioanalyse og en Monte Carlo simulering. Her så jeg på hvilken effekt endringer i nøkkeltall, som avkastningskravet og terminalveksten, har på resultateten_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHandelshøyskolen BIen_US
dc.subjectøkonomi administrasjonen_US
dc.titleEn fundamental verdsettelse av Foodtech lndustri ASen_US
dc.typeBachelor thesisen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel