dc.description.abstract | Denne oppgaven omhandler i hovedsak temaene humor og trakassering på arbeidsplassen, og hvordan ulike personer opplever skillet mellom disse. Bakgrunnen for tematikken i denne oppgaven er at dette er et svært viktige temaer, da humor og trakassering på arbeidsplassen kan ha store effekter og konsekvenser for enkeltpersoner, så vel som organisasjonen og samfunnet som en helhet.
Formålet med oppgaven er å undersøke hvordan ulike personer oppfatter skillet mellom humor og trakassering. I lys av problemstillingen er det utviklet tre hypoteser for å undersøke dette: (1)KKjønnsforskjeller, (2) Ledere og ikke-ledere, og (3) Personlige erfaringer.
For å besvare problemstillingen og hypotesene er det benyttet kvantitativ metode. Dataen er innhentet fra en spørreundersøkelse hvor det ble benyttet et vignetteksperiment. Respondentene ble randomisert til å motta én av to versjoner av et spørreskjema med vignetter som presenterte ulike scenarier, som respondentene skulle ta stilling til. Det totale utvalget ble på 798 respondenter, og funnene fra spørreundersøkelsen er videre drøftet imot relevant teori.
Det fremkommer av resultatet at effekten av manipulasjonen og gjennomsnittet av vurderingene ikke var signifikant. Uavhengig av om respondenten først skulle ta stilling til moralske dilemmaer eller ikke, tyder det på at vurderingene som ble gjort var selvstendige. Resultatet viste at hvordan ulike personer opplever noe som mer eller mindre trakasserende, og mer eller mindre humoristisk er avhengig av kjønn, om de er leder eller ikke-leder, og/eller om de selv har opplevd trakassering på nært hold. Disse funnene støttes av eksisterende teori om temaene humor og trakassering som presenteres i oppgaven. Oppgaven og dens konklusjon belyser viktigheten av det å være bevisst på skillet mellom humor og trakassering på arbeidsplassen, og ikke minst behovet for ytterligere forskning på området. | en_US |