Mobbing på arbeidsplassen En eksperimentell studie mellom policy og alvorlighets vurderinger
Abstract
I en undersøkelse gjort i juni 2020 kom det frem at 88 % er tilfredse med jobben,
mens 2 % var utsatt for mobbing eller plaging av overordnet eller
arbeidskollegaer. 32 % opplevde et dårlig forhold mellom ansatte og ledelse, og
23 % opplevde et dårlig forhold mellom ansatte (Arbeidsmiljø
levekårsundersøkelse, ssb). Denne oppgaven tar for seg en eksperimentell studie,
der det ble utformet en problemstilling der respondenten vil bli presentert
scenarioer som omhandler mobbing på arbeidsplassen. Oppgaven vår skal prøve å
gi svar på om det har noe å si om en organisasjon har en klar policy mot mobbing,
eller om det vil tilnærmelig likt utfall.
Spørreundersøkelsen endte opp på 58 respondenter, hvor de ble presentert med 7
demografiske spørsmål for så å bli vist en film med mobbing og trakassering på
arbeidsplassen som er sentralt. Respondentene fikk tilfeldig 1 av 3 slutter hvor de
fikk opp forskjellig informasjon angående policy mot mobbing på arbeidsplassen.
Med utgangspunkt i problemstillingen og resultatene, ble det utarbeidet 2
hypoteser. Disse to hypotesene gikk ut på alvorlighetsvurderinger av
mobbesituasjoner på arbeidsplasser som har en policy mot det og de som ikke har
det, den andre hypotesen gikk ut på vår mobbedefinisjon.
I etterkant av spørreundersøkelsen ble det valgt forskningsdesign som ble
eksperimentelt design, for så å utføre flere t-tester ved hjelp av resultatene vi
hadde fått fra respondentene. De forskjellige gruppene vi brukte var
eksperimentell, kontrollgruppe 1 og kontrollgruppe 2.
Resultatene fra spørreundersøkelsen viser at det er en signifikant forskjell i
hypotese 1, at det blir slått hardere ned på mobbesituasjoner om man har en policy
mot mobbing. Forskjellene var store nok til at man kunne se en relativt stor
forskjell mellom gruppene. I hypotese 2 derimot er med liten eller ingen
signifikant forskjell mellom de forskjellige gruppene.
Description
Bacheloroppgave i Human Resource Management fra Handelshøyskolen BI, 2021