dc.description.abstract | Denne bacheloroppgaven tar for seg dulting i dagligvarehandelen. Temaet dulting
har fått større oppmerksomhet i senere tid og dreier seg om å lede forbrukeren til å
ta bedre avgjørelser både for seg selv og samfunnet. Oppgavens hensikt er dermed
å undersøke om dulting er en betydningsfull faktor for å redusere matsvinnet i
Norge. Basert på tema ble følgende problemstilling utarbeidet: “Hvordan kan
dulting bidra til å redusere matsvinn i Norge?” Det ble utformet tre
undersøkelsesspørsmål for å bidra til å besvare denne problemstillingen.
Jeg har benyttet meg av relevant teori om dulting, The Dual Process Theory og
kjøpsprosessen for å støtte opp den videre forskningen, samt komme med en
konklusjon på problemstillingen. Jeg har også stilt meg kritisk til teorien.
Det ble benyttet både kvantitative og kvalitative undersøkelsesmetoder for å
undersøke de tre undersøkelsesspørsmålene. Jeg benyttet meg av en kvantitativ
spørreundersøkelse, observasjoner, samt korte intervjuer. Av dataen som ble
samlet inn fra spørreundersøkelsen, ble det gjennomført en faktoranalyse og tre ttester
i tillegg til en presentasjon av deskriptiv statistikk. Gjennom å bearbeide
resultatene fra observasjonene, utformet jeg tre ulike situasjoner som beskriver
atferden til kundene. I de korte intervjuene ble det lagt vekt på hvordan kunden
valgte å ordlegge seg på de ulike spørsmålene og hva som var forskjellig fra
handlende og ikke-handlende kunder av nedsatte matvarer.
Oppgavens funn viser at forbrukerne har en positiv holdning til matsvinn, hvor
flere av dem bidrar til å redusere matsvinnet. Det kommer frem at flere velger å
handle matvarer som er nedsatt. Når det gjelder vareplasseringen er det varierende
da den deskriptive statistikken tilsier at respondentene ikke reager negativ, gir
observasjonene og de korte intervjuene noe annerledes svar. Det foreligger også
usikkerhet for om kjøpsatferden til kundene er annerledes om man er bevisst over
konsekvensene matsvinn utgjør. Likevel kan man tolke at forbrukere som er
opptatt av matsvinn også vil ta det i betrakting når de handler matvarer. Pris,
holdning og vareplassering har vist seg å være blant de viktigste funnene.
Sistnevnte har et potensiale for å gi dultet større effekt gjennom nye tiltak. | en_US |