Sykehus i nettverk – samarbeid og kompetanseutvikling i offentlig sektor
Abstract
Bærum Sykehus har opparbeidet solid kompetanse innen screening for tarmkreft ved at de har ledet et pilotprosjekt siden 2012. Det er besluttet at det skal innføres et nasjonalt screeningprogram for tarmkreft. Problemstillingen er å undersøke hva som skal til for at sykehuset skal videreutvikle sin posisjon som ledende kompetansemiljø innen screening for tarmkreft. Den strategiske utfordringen ligger i ønsket om å innta en sentral rolle i det nasjonale screeningprogrammet. Målet med prosjektoppgaven er dermed å kartlegge hvordan avdelingen best kan posisjonere seg for å ta en ledende posisjon innen fagutvikling, kompetanse og organisering av screening.
For nærmere å belyse problemstillingen har vi utledet forskningsspørsmålene om Bærum Sykehus er godt nok rustet alene, eller om sykehuset bør samarbeide med andre for å oppnå posisjonen. Videre ser vi på hvordan et samarbeid med andre eventuelt kan bidra til dette og hvilke samarbeidsformer som kan være aktuelle.
Vårt råd til ledelsen blir derfor at sykehuset fremmer søknad om å bli formell kompetansetjeneste innen screening for tarmkreft. Gjennom søknadsprosessen vil sykehuset fremme sin posisjon, og for å være aktuell bør avdelingen videreutvikle strategiske samarbeid med forskningsmiljø tilknyttet universitetssykehusene, leverandører og andre helseforetak. Veien til å bli formell kompetansetjeneste er imidlertid lang og vil kreve bred involvering og forankring. Vi anbefaler derfor en sekvensiell implementeringsprosess med klare delmål underveis.
Ved å bygge et nettverk av strategiske allianser, kan Bærum sykehus samarbeide om bedre utnyttelse av ressurser og integrasjon av verdiskapning. En formell status som kompetansetjeneste vil sikre renommé, et høyt nivå av kunnskapsutvikling som skaper varige fortrinn.
Description
Executive Master of Management i Strategisk ledelse fra Handelshøyskolen BI, 2021