dc.contributor.author | Bjerke Soldal, Olav | |
dc.contributor.author | Lyby Wærp, Hilde | |
dc.contributor.author | Fledsberg Vatne, Camilla | |
dc.date.accessioned | 2021-11-02T14:05:03Z | |
dc.date.available | 2021-11-02T14:05:03Z | |
dc.date.created | 2021-10-26T16:32:32Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | Magma - Tidsskrift for økonomi og ledelse. 2021, 25 (5), 95-103. | en_US |
dc.identifier.issn | 1500-0788 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/2827322 | |
dc.description.abstract | Hvert år kastes rundt en tredjedel av all spiselig mat i Norge. En stor andel av svinnet oppstår før maten når butikkhyllene, hovedsakelig fordi den har «feil» utseende, form eller farge målt mot etablerte standarder. Dette utgjør et betydelig klimagassutslipp, økt press på landareal og stadig voksende avfallsmengder, og det representerer et verditap for den norske økonomien på over 20 milliarder kroner. I produsentleddet finnes det per i dag ikke god statistikk for omfanget av svinn. Fra et faglig perspektiv representerer dette skjulte svinnet et kunnskapsgap for fremgang innen den sirkulære økonomien. Fra et forretningsperspektiv representerer gapet mellom svinn og ressursutnyttelse store muligheter for forretningsmodellinnovasjon og nye verdikonfigurasjoner. Det er store verdier å hente på å utnytte ressursene som kasseres i dagens lineære økonomi. Denne artikkelen peker på ressursmegling via digitale plattformer som en forretningsmodell som kan oppnå betydelige kutt i det norske matsvinnet ved å fungere som et bindeledd mellom avfallsstrømmer og nye bruksområder, ved hjelp av digitale plattformer. Vi benytter resultater fra en forbrukerundersøkelse gjennomført blant norske husstander på temaet «matsvinn og ikke-standard matvarer», og hevder på grunnlag av disse resultatene at det ligger et betydelig verdipotensial i å tette informasjons- og koordineringsgapene som i dag preger matbransjen. Vi forsøker å belyse norske forbrukeres holdninger til «ukurante varer» og diskuterer faktorer for å lykkes med ressursmegling ikke bare innen matbransjen, men også den norske økonomien mer generelt. | en_US |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | Econas | en_US |
dc.title | Mind the gap(s)! Ressursmegling for å kutte det norske matsvinnet | en_US |
dc.type | Journal article | en_US |
dc.type | Peer reviewed | en_US |
dc.description.version | publishedVersion | en_US |
dc.source.pagenumber | 95-103 | en_US |
dc.source.volume | 25 | en_US |
dc.source.journal | Magma - Tidsskrift for økonomi og ledelse | en_US |
dc.source.issue | 5 | en_US |
dc.identifier.cristin | 1948619 | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |
cristin.qualitycode | 1 | |