Grunnrentebeskatning i havbruksnæringen
Abstract
Oppgaven tar for seg den økonomiske effekten av grunnrenteskatten på havbruk, og muligheten for rettslig prøving av vedtaket. Begrepet grunnrente viser til den ekstra inntekten næringsaktører tilegner seg, ved å utnytte en begrenset ressurs. Tidligere har grunnrenteskatt blitt innført i både petroleumssektoren og vannkraftnæringen.
I mai 2023 ble det vedtatt en grunnrenteskatt i havbruksnæringen. Dette vedtaket er et resultat av den ekstraordinære profitten norske oppdrettsselskaper oppnår ved å utnytte naturressurser som tilhører fellesskapet. Ressursene langs norskekysten gir grunnlag for noen av de beste produksjonsforholdene i verden, noe utenlandske selskaper er godt investert i.
Omtrent halvparten av de fem største oppdrettsselskapene i Norge, er delvis eid av utenlandske investorer. Dermed vil en stor del av verdiene ende opp som utbytter til utlandske investorer og ikke komme lokalsamfunn og fellesskapet til gode.
Gjennom kvalitative studier benytter vi data fra både primær- og sekundærkilder for å belyse virkningen av de nye reglene. Vi diskuterer de juridiske implikasjonene og økonomiske konsekvensene av skatten, med særlig fokus på skattens nøytralitet, Stortingets saksbehandlingskrav og grunnrenteskattens tilbakevirkende kraft. Oppgaven vurderer sentrale elementer i reglene om grunnrenteskatt for havbruk i lys av samfunnsøkonomisk effektivitet, og trekker inn påstander og vurderinger fra ulike økonomiske aktører for å belyse skattens komplekse dynamikk. Den undersøker hvordan aktørene i næringen håndterer betydelige endringer i skattesystemet, med tanke på at skatt er en sentral faktor i både aktørers og investorers beslutningsprosesser. Det er viktig å vurdere hvordan en økning i skattetrykket påvirker dagens investeringsbeslutninger, spesielt i en tid preget av utflyttinger, grunnet allerede høyt skattetrykk.
Oppgaven presenterer argumenter både for og imot påstanden om at innføringen av grunnrenteskatten i havbruksnæringen sannsynligvis har en vridende virkning.
Den vurderer også de økonomiske funnene i lys av teori, samt uttalelser fra finansinstitusjoner og analytikere. Basert på funnene kan det trekkes en konklusjon om at innføringen av grunnrenteskatt på havbruk, slik reglene er i dag, skaper insentiver for investorer og selskapene til å endre investeringsmønsteret. Følgelig kan skatten anses vridende, noe som strider med grunnrenteskattens formål om å være en nøytral skatt. Resultatet er en økt risiko for rettslige tvister mellom staten og næringen, noe som reiser spørsmål om hvorvidt implementeringen er samfunnsøkonomisk optimal. Oppgaven er avgrenset til sjøbaserte oppdrettsselskaper, samt avgrenses den mot juridiske problemer innen internasjonal rett.
Description
Masteroppgave(MSc) i Master of Science i Forretningsjus og økonomi - Handelshøyskolen BI, 2024