EUs grønne skifte: «Karbonindikatorenes æra»
Abstract
Denne oppgaven har utforsket verdiskapningen til selskaper av høy allmenn interesse i Norge i forhold til klimagassutslipp og deres rolle i klimakrisen. Utgangspunktet er faktisk rapporterte utslippsdata fra 223 børsnoterte, privateide og statseide selskaper i perioden 2018-2022, samt finansielle rapporteringer. Dette datagrunnlaget er anvendt for en omfattende analyse av karbonindikatorene utslippsintensitet og karbonfotavtrykk iht. EUs nye rapporteringskrav for store selskaper (CSRD) og finansnæringen (SFDR). I tillegg beregnes den alternative karbonindikatoren karbonproduktivitet, samt de sosiale kostnadene av karbon som denne verdiskapningen forårsaker. Oppgaven gir ny innsikt om: (1) sammen-hengen mellom verdiskapning og karbonutslipp, (2) karbonindikatorenes rolle i den nye EU-lovgivningen, og (3) selskapenes og sektorenes årlige prestasjoner, samt endringstakten i forholdet mellom verdiskapning og utslippskutt i perioden.
Resultatene viser at de 10 største selskapene gjennomgående står for over halvparten av verdiskapningen og en enda større andel av utslippene, uavhengig av hvilke karbonindikatorer som benyttes. Sektorene Bergverksdrift og utvinning samt Industri har høyest verdiskapning i perioden og står for 89% av utslippene. Resultatene indikerer at disse sektorenes utslipp forårsaker sosiale kostnader i verdenssamfunnet som er høyere enn deres verdiskapning, til tross for rekordhøy vekst i inntekter i 2022. Karbonindikatorene forteller likevel at disse sektorene viser positive tegn til avkarbonisering og går i en grønnere retning. Analysen indikerer derimot at volatilitet i markedspriser importeres inn i karbon-indikatorene, slik at nevnte sektorer og en rekke selskaper ser «grønnere» ut enn reelt på grunn av unormalt høye markedspriser. Utslippskutt er ikke driveren.
Basert på resultatene i denne oppgaven, ser vi at Norge kan stå ovenfor store utfordringer i lys av EUs grønne skifte. Det er lite som tilsier at viktige sektorer og selskaper av høy allmenn interesse beveger seg i riktig retning – raskt nok. Planeten trenger et raskt skifte for å sikre at klimaendringene ikke blir for alvorlige, som en utslippstung økonomi har Norge et særskilt ansvar. Samtidig må Norge finne ut av hva som skal erstatte «oljen» for å opprettholde vår velstand. «Vi trenger nå alles utålmodighet før tiden renner ut for oss. Dette kan jeg ikke uttrykke sterkt nok» (Hans Majestet Kongen – Nyttårstalen 2023).
Description
Executive Master of Management i Grønn vekst og konkurransekraft fra Handelshøyskolen BI, 2024