En eksplorativ markedsanalyse: Økologisk vs. konvensjonell laks
Abstract
Studien gjennomfører en eksplorativ markedsanalyse for økologisk laks i forhold til konvensjonell laks, med særlig vekt på hvordan markedsmessige forskjeller påvirker etterspørsel. Ved bruk av semi-strukturerte intervjuer og en triangulering av kvantitative og kvalitative data fra både primær- og sekundærkilder, kartlegges de komplekse dynamikkene som driver markedet for økologisk laks. Resultatene viser tydelige forskjeller mellom de to markedene, spesielt med hensyn til prisstrukturer og etterspørsel hvor økologisk laks generelt oppnår en pris-premie over konvensjonell laks, selv om premien varierer avhengig av ulike faktorer.
Analysen fremhever i tillegg hvordan reguleringer, forbrukerpreferanser og tilgjengelighet påvirker markedsposisjonen til økologisk laks. Markedsmodellene antyder at de langsiktige utsiktene for økologisk laks er avhengige av flere variabler, inkludert markedsjusteringer til forbrukertrender og regulatoriske endringer. En balansert produksjonsstrategi, som kombinerer både økologisk og konvensjonell laks, anbefales for oppdrettsselskaper. Dette kan skape økonomisk stabilitet, håndtere biomasse- og sesongvariasjoner, samt utnytte ulike markedsnisjer.
Videre forskning bør fokusere på optimal produksjonsfordeling mellom økologisk og konvensjonell laks, og hvordan andre variabler som kontrakter, forbrukertrender, reguleringer og teknologiske innovasjoner påvirker dette markedet.
Description
Bacheloroppgave i Økonomi og administrasjon fra Handelshøyskolen BI, 2024