HERO " PsyCap is greather then the sum of its part"
Abstract
Denne oppgaven ønsker å belyse hvilken betydning uforutsigbarhet og risikofylte situasjoner har for medarbeideres opplevde psykologiske kapital, og om dette er fremmende eller hemmende. For å besvare spørsmålet har vi valgt å bruke en kvalitativ forskningsmetode, ved å gjennomføre semistrukturerte dybdeintervjuer av seks informanter, i et brannvesen i en stor kommune.
Hovedkilden for vår teori i denne oppgaven er i hovedsak hentet fra Luthans et al. (2015). Psykologisk kapital har røtter fra positiv psykologi, som vokste frem som en paraplybetegnelse på positive psykologiske begreper. Kriteriene fra positiv organisasjons psykologi som skal inngå i rammeverket er; teori og forskning, målbarhet, utvikling og prestasjoner. Psykologisk kapital handler kort fortalt om menneskets iboende styrker og positive psykologiske ressurser. Denne kjernekonstruksjon består av ressursene; mestringstro, håp, optimisme og robusthet, hvor summen av de fire ressursene er større en den enkelte ressurs hver for seg.
Avslutningsvis oppsummerer vi diskusjonen ved å belyse hovedfunn og kommer på bakgrunn av dette med anbefalinger og praktiske implikasjoner på arbeidsplassen. Våre resultater tyder på at det å jobbe som brannmann i et risikofylt yrke fremmer opplevelsen av den enkeltes psykologisk kapital, og at denne kan utvikles. Ved å investere i menneskelige ressurser vil organisasjonen kunne få høy avkastning og bærekraftig konkurransefortrinn. Funnene våre viser at medarbeidernes opplevelser samsvarer med en høy grad av psykologisk kapital innenfor alle de fire ressursene, og at summen av disse skaper robuste og tilpasningsdyktige medarbeidere som vil takle risikofylte hendelser i en uforutsigbar hverdag.
Description
Executive Master of Management i Samspill og ledelse; anvendt organisasjonspsykologi fra Handelshøyskolen BI, 2024