Verdsettelse av Mowi
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3158846Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
I denne oppgaven analyserer vi Mowi for å verdsette selskapet per 31.12.2023. Målet er å avgjøre om Mowi er underpriset, overpriset eller riktig priset på børs. Vi har steg for steg bygget opp analysen, som til slutt leder til vår konklusjon
Den første delen starter med å introdusere oppdretsbransjen og hvor viktig denne bransjen er for Norge. Norge har utviklet seg til en ledende nasjon innen havbruk takket være sin geografiske beliggenhet, og strenge miljøreguleringer siden 60-tallet. Næringen har sett betydelig vekst, med mange konsolideringer. Stort fokus på teknologi har ført til kostnadseffektiv drift og høy fiskevelferd. Samtidig som næringen står ovenfor miljøutfordringer og økt etterspørsel drevet av verdensbefolkningens vekst og helse bevissthet.
I den andre delen benyttes VRIO-analyse, for å vurdere selskapets nøkkelressurser og bestemme deres konkurransefortrinn. Gjennom betydelig investeringer i forskning og utvikling har Mowi utviklet teknologiske løsninger som øker kostnadseffektiviteten og konkurranseevnen. Videre har Mowi en sterk verdikjede som sikrer høy kvalitet og lave kostnader, samt en internasjonalt anerkjent merkevare som øker kundelojaliteten. PESTEL-analysen vurderer ulike faktorer som påvirker Mowi og bransjen. Porter-analysen vurderer konkurranseforholdene mellom Mowi og andre store aktører. SWOT-analysen oppsummerer styrker, svakheter, muligheter og trusler til Mowi.
Våre analyserer førte til en vektet kapitalkostnad på 8,21%, vi benyttet en DCF-modell til å diskontere de fremtidige kontantstrømmene. De fremtidige kontantstrømmene var basert på vårer estimater for salgsinntekter, kostnader og eiendeler. De fremtidige salgsinntektene var hoved driveren til disse kontantstrømmene. Vi beregnet disse ut ifra en regresjonsmodell vi bygget basert på historisk slaktevolum og laksepris. Denne beregningen ga en fundamental verdi på 199 kr per aksje. Vi gjennomførte en Monte Carlo simulering for å se på usikkerheten tilknyttet våre analyser.
Ved å sette sammen vår fundamentale verdsettelse med en relativ verdsettelse, endte vi opp med en vektet verdsettelse. Vi valgte en 80% vekting av den fundamentale verdsettelsen, og kom frem til en aksjeverdi på 200 kr per aksje. Vi konkluderer dermed med en potensiell oppside på 9,89%, og gir en kjøpsanbefaling på aksjen.
Beskrivelse
Bacheloroppgave i Økonomi og administrasjon fra Handelshøyskolen BI, 2024