Smart Multidose Dispenser
Abstract
Formålet med denne oppgaven er å undersøke om det foreligger en forretningsmessig mulighet for Apotek 1 å tilby en smart multidosedispenser (SMDD) til pasienter som bor hjemme uten bistand fra kommunal hjemmesykepleie (HSP). Oppgaven har som hypotese at en slik SMDD kan bidra til at pasienter kan bo lenger hjemme gjennom å forenkle og å skape trygghet hos pasient og pårørende knyttet til bruk av medisiner.
Oppgaven er løst ved å følge hovedtrekkene i boka «The Innovator’s Method» (Furr & Dyer, 2014), og vi har fulgt de fire fasene, Fase 1: Innsikt, Fase 2: Problem, Fase 3: Løsning og Fase 4: Forretningsmodell, i en inkrementell og iterativ prosess. Vi har gjennomført litteraturstudier, dybdeintervjuer i 2 iterasjoner samt utarbeidet og gjennomført 2 iterasjoner av en VP.
Vårt hovedfunn fra litteraturgjennomgang og intervjuer er at SMDD forenkler og skaper økt trygghet i særlig grad for pårørende, men også for pasientene. Pårørende er særlig positive til funksjonalitet som varsling og dokumentasjon av at medisin er tatt ut av SMDD. Vi finner at SMDD kan øke mestringsevne og selvstendighet hos pasientene gitt at den er enkel og intuitiv i bruk. Digital modenhet og kognitiv evne må hensyntas ved valg av pasienter og ved oppstart. Det er viktig også å starte tidlig nok med SMDD, det vil si når pasienten fortsatt har tilstrekkelige kognitive evner til å ta den i bruk. Betalingsviljen for SMDD varierer, men det kan se ut som om pårørende har noe økt betalingsvilje sammenlignet med pasientene.
I arbeidet med å definere «job to be done» ser vi at pårørende er den kundeprofilen videre arbeid bør rettes mot i innledende fase. Vi finner også at SMDD er et godt verdiforslag til denne kundeprofilen.
Det har ikke vært mulig å lage en gjennomarbeidet forretningsmodell for SMDD innenfor rammene av denne oppgaven. Vi har som beskrevet funnet god støtte for et verdiforslag til den viktigste kundeprofilen. Når det gjelder øvrige elementer i en forretningsmodell har vi skissert opp disse og knyttet noen kommentarer til dem. Det er dog nødvendig å grundigere inn på hver av disse elementene for eksempel ved å gjøre flere iterasjoner av prototyp på SMDD og å gjøre nøyaktige beregninger av inntektsstrømmer og kostnadselementer.
Oppsummert mener vi basert på funnene våre at det foreligger et forretningsmessig grunnlag for Apotek 1 å tilby en SMDD til hjemmeboende pasienter og deres pårørende. En forretningsmodell anbefaler vi at bygges rundt pårørendes behov og det er nødvendig å konkretisere forretningsmodellen ytterligere før en SMDD tas ut i markedet.
Description
Executive Master of Management i Strategisk forretningsutvikling og innovasjon fra Handelshøyskolen BI, 2023