dc.description.abstract | Vi bestemte oss tidlig for å skrive en oppgave om sosiale medier ettersom dette er
et tema som interesserer oss begge, samtidig som sosiale medier innehar et enormt
potensiale for bedrifter. Ettersom sosiale medier ble for generelt, valgte vi å vinkle
det inn mot en spesifikk bransje, nemlig restaurantbransjen.
Da vi tok fatt i restauranter og deres aktivitet på sosiale medier ble vi overrasket
over hvor få som faktisk brukte denne kanalen aktivt. Sosiale medier omgår oss
alle til en hver tid. Vi har tilgang til plattformer som Facebook, Instagram og
mange flere rett fra mobilen, nettbrettet og datamaskin. Mulighetene er store for å
øke kjennskap, engasjere og tiltrekke forbrukere. Vi valgte derfor å definere
problemstillingen vår til følgende; Hvordan skal restauranter kommunisere på best
mulig måte gjennom sosiale medier?
For å svare på denne problemstillingen startet vi med å gjennomføre et omfattende
litteratursøk for å finne teori som omhandlet hvordan bedrifter bør benytte seg av
sosiale medier. Vi tok for oss forbrukeratferd, merkevarebygging, sosiale medier
og kommunikasjon for å få en god tyngde på oppgaven. Vi valgte i tillegg å bruke
annen relevant sekundærdata.
I metodedelen går vi grundig gjennom hele forskningsprosessen. Hensikten med
prosessen er å samle inn relevant primærdata som kan hjelpe oss å besvare
problemstillingen. Vi startet med å utforme en intervjumal for deretter å
gjennomføre dybdeintervju med to restauranter. Videre utformet vi et
spørreskjema med forankring i svarene fra dybdeintervjuene og teorien.
Spørreskjemaet ble godkjent av veileder og vi gjennomførte en pretest før vi
sendte det ut. Vi benyttet oss av et bekvemmelighetsutvalg gjennom Facebook og
e-post.
Hensikten med spørreundersøkelsen var å kartlegge hvordan restauranter burde
tilnærme seg og kommunisere på sosiale medier for å skape best mulig relasjon til
forbrukerne. Her var vi ute etter forbrukervaner, forbrukernes egne meninger og
tanker om hvordan de synes restauranter burde opptre på sosiale medier. Videre
presenterte vi de ulike funnene fra spørreundersøkeselen, før vi analyserte
resultatene opp mot undersøkelsesspørsmålene.
Avslutningsvis har vi gitt en konklusjon på problemstillingen vår og gitt videre
anbefalinger for hvordan restauranter bør tilnærme seg sosiale medier. Vi har
anbefalt hvordan restauranter bør oppføre seg på sosiale medier, hvilke
plattformer de bør benytte seg av og konkrete tiltak de bør gjennomføre for å
lykkes, spesielt på Facebook og Instagram. Vi har lagt mest vekt på Facebook og
Instagram ettersom disse viste seg å være de sosiale mediene restauranter vil få
størst utbytte av. | nb_NO |